Plukken

Honden met een pluk vacht hebben doorgaans een zachte, wollige ondervacht met een bovenlaag van harde haren. Dit soort vacht beschermde vroeger de honden tegen allerlei invloeden van buitenaf. Hieronder is te verstaan struikgewas, regen en kou. De harde bovenvacht zorgt voor een goede afweer tegen nat weer, terwijl de ondervacht de honden warm houd. Ook vuil had geen invloed op de vacht. Plukken werd in die tijd ook gedaan, echter niet door mensenhanden, maar door de natuur zelf.

Tegenwoordig gaan ruwhaarhonden gemiddeld 2 tot 4 keer per jaar naar een trimsalon. De meeste honden leven tegenwoordig in huis en dus neemt een trimsalon het werk over van de natuur. Met de hand of met een trimmes (meestal met de hand) worden de dode haren van de bovenvacht met wortel en al uit de huid getrokken. Omdat het haar dood is, is dit niet pijnlijk voor de hond, echter wel erg arbeidsintensief voor de trimster!
De haren worden er met kleine bosjes tegelijk uitgeplukt en heeft dus even tijd nodig. Enkele jaren geleden was het nog normaal de hond tweemaal per jaar helemaal kort te plukken. Wat overbleef was dan een zachte vacht die compleet bestond uit enkel de onderwol. Tegenwoordig is die regelmaat veranderd en wordt geadviseerd de hond 3 tot 4 maal per jaar te laten strippen, wat zo ongeveer wil zeggen dat iets meer dan de helft van de harde bovenvacht wordt verwijderd. Zodat de hond er het hele jaar netjes bijloopt.

Veel te vaak wordt uit onwetendheid of soms zelfs gemakzucht een ruwhaar geschoren terwijl deze gemakkelijk plukhaar is, maar meer tijd kost en tijd is geld redeneren sommige trimsalons. Hierdoor veranderd de structuur van zo'n vacht volledig en dat kan zelfs gebeuren na 1 of 2 keer scheren. De dode haren worden grauw van kleur  en regen, kou en vuil hebben vrij spel, waardoor de hond nat en vies tot op de huid wordt. Er moet meer onderhoud gedaan worden in de vorm van wassen, kammen en borstelen om de hond toonbaar te houden en zelfs dat is op den duur niet meer voldoende. Kortom, de vacht van Uw hond is verpest!!

Een geschoren plukvacht is door een ervaren trimmer gelukkig terug te brengen tot de normale vachtstructuur. Dit kost echter veel tijd en veel geduld van de eigenaar/ baasje van de hond. Elke keer worden er voorzichtig wat haren geplukt. Wat voor de hond duidelijk niet fijn is, mag duidelijk zijn. Maar al na 1 plukbeurt zie je vaak de oorspronkelijke structuur van de vacht al terug komen.

Honden die bv geplukt worden:
- Cairn Terrier
- Bouvier
- West highland White Terrier
- Ruwharige Teckels
- Etc....

Soms kan het niet voorkomen worden dat de hond geschoren moet worden. Denk bijvoorbeeld aan ouderdom of kwaaltjes waardoor het voor de hond niet dragelijk wordt om nog geplukt te worden. Uiteraard gebeurt het dan in overleg met het baasje wat er gaat gebeuren.Schrijf een commentaar: (Klik hier)

123website.nl
Tekens over: 160
OK Verzenden.
Bekijk alle commentaren

Nieuwe commentaren

27.12 | 12:08

Geweldig onze hond al een paar keer door Conny gewassen getrimd

...
08.12 | 00:28

ja hoor maar u kunt me daar beter even over bellen. dan kan ik alles uitleggen. mvg

...
06.12 | 20:27

Hallo ik wilde nog even vragen of je soms ook poezen doet trimmen groetjes carla

...
18.12 | 21:04

ze zie er heel goed uit dank je wel gr fam van dijk
ps hoop dat ik de goede site heb

...
Je vindt deze pagina leuk